Menuak eskolan pentsatuak eta nutrizionistak aprobaturik dira. Lau asteko menu desberdinak daude, batetik bestera txandakatzen direnak, eta hementxe aurkeztuko dizkizuegunak. Bestalde, menu orokorra eta menu xehatua ere badago, haur bakoitzaren elika garapena errespetatuz menu orokorrera pasa arte. Lehengaiak hurrengo iturrietatik datoz:
MENÚ 2024-2025 MENUA
EKOLOGIKOA; barazki guztiak, arraultza, lekariak, pasta, oilaskoa, jogurta, zerealak, olioa eta fruta batzuk. (EKOALDE)
ATARRABIAKO edo hurbileko DENDAK,
Nafarroako zaldiki eta txahalkia, Oloriz Harategia
Arraina, Ostalaritzako kooperatiba
Fruta eta barazki batzuk, Garnacha Fruta denda
Ogia, Arrasate Okindegia
ECOLÓGICO; todas las verduras y hortalizas, huevo, legumbres, pasta, pollo, yogur, cereales, aceite y algunas frutas. (EKOALDE)
COMERCIOS DE VILLAVA o cercanos,
Ternera/Potro de Navarra, Carnicería Oloriz
Pescado,
Cooperativa
Hostelería
Algunas frutas y verduras, Frutería Garnacha
Pan, Panadería Arrasate
ASTELEHENA LUNES |
ASTEARTEA MARTES |
ASTEAZKENA
MIÉRCOLES |
OSTEGUNA JUEVES |
OSTIRALA VIERNES |
BARAZKI ZOPA |
PASTA OSOA SASOIKO SALTSAREKIN |
SASOIKO BARAZKIAK |
BARAZKI KREMA |
SASOIKO BARAZKIAK PATATAREKIN |
SOPA
DE VERDURAS |
|
VERDURA de TEMPORADA |
CREMA DE VERDURAS |
|
|
PASTA INTEGRAL CON SALSA
de TEMPORADA |
|
|
VERDURA DE
TEMPORADA c/PATATA |
BARAZKI
TORTILLA ENTSALADAREKIN |
ARRAINA
SALTSAN |
DILISTAK
ARROZAREKIN |
TXAHALKI GISATUA |
OILASKO ERREA SAGARRAREKIN |
TORTILLA DE VERDURAS CON ENSALADA VARIADA |
PESCADO EN SALSA |
LENTEJAS CON ARROZ |
TERNERA GUISADA |
POLLO ASADO
CON MANZANA |
JOGURTA YOGUR |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
ASTELEHENA
LUNES |
ASTEARTEA
MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA
JUEVES |
OSTIRALA
VIERNES |
BIHI OSOKO FIDEO ZOPA |
OLOA BARAZKIEKIN |
ENTSALADA |
BARAZKI KREMA |
BARAZKIAK PATATEKIN |
FIDEO SOPA DE FIDEOS INTEGRALES |
AVENA CON VERDURAS |
ENSALADA VARIADA |
CREMA DE VERDURAS |
VERDURA CON PATATA |
BARAZKI TORTILLA |
SASOIKO
AJOARRIEROA |
TXITXIRIOAK KUS KUSAREKIN |
TXAHALKI HANBURGESA ENTSALADAREKIN |
OILASKO ERREGOSIA |
TORTILLA
DE VERDURAS |
AJOARRIERO DE TEMPORADA |
GARBANZOS CON CUS-
CUS |
HAMBURGUESAS DE TERNERA CON ENSALADA
VARIADA |
POLLO ESTOFADO |
JOGURTA YOGUR |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
ASTELEHENA
LUNES |
ASTEARTEA MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA
JUEVES |
OSTIRALA
VIERNES |
ENTSALADA ENSALADA |
SASOIKO BARAZKIAK VERDURA de TEMPORADA |
BARAZKI PUREA PURÉ DE VERDURAS |
MAKARROI INTEGRALAK BOLONESA ERARA ENTSALADA |
SASOIKO BARAZKIAK PATATEKIN VERDURA de
TEMPORADA con PATATA |
|
|
|
MACARRONES INTEGRALES BOLOÑESA |
|
|
|
|
|
|
ARROZA
TOMATEAREKIN eta NAHASKIAREKIN |
LABEAN EGINDAKO ARRAINA PATATEKIN |
DILISTAK
GARAGARRAREKIN |
ENSALADA VARIADA |
OILASKO ERREA BARAZKIEKIN |
ARROZ CON TOMATE Y HUEVO REVUELTO |
PESCADO AL HORNO CON PATATAS |
LENTEJAS CON CEBADA |
|
POLLO AL HORNO CON VERDURAS |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
JOGURTA YOGUR |
FRUTA |
ASTELEHENA
LUNES |
ASTEARTEA
MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA
JUEVES |
OSTIRALA
VIERNES |
BARAZKI KREMA |
ARROZA SASOIKO
SALTSAREKIN |
“VICHYSSOISE”
edo/o PORRUSALDA |
BARAZKI ETA
ARTATXIKI ZOPA |
ZERBA
PATATEKIN |
CREMA DE VERDURAS |
|
|
|
|
|
ARROZ CON SALSA DE TEMPORADA |
|
SOPA DE VERDURAS Y MIJO |
ACELGA CON PATATA |
PATATA
TORTILLA ENTSALADAREKIN |
ARRAINA
SALTSAN |
TXITXIRIO ERREGOSIAK |
ZALDIKI BOLAK |
OILASKOA JARDINERA
ERARA |
TORTILLA
DE PATATA CON ENSALADA VARIADA |
PESCADO EN SALSA |
GARBANZOS ESTOFADOS |
ALBÓNDIGAS DE POTRO |
POLLO
A LA
JARDINERA |
JOGURTA YOGUR |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
|
LUNES ASTELEHENA |
MARTES ASTEARTEA |
MIÉRCOLES
ASTEAZKENA |
JUEVES OSTEGUNA |
VIERNES OSTIRALA |
FRUTA |
OGIA PAN |
FRUTA |
FRUTA |
OGIA PAN |
EKOLOGIKOA; barazki guztiak, arraultza, lekariak, pasta, oilaskoa, jogurta, zerealak, olioa eta fruta batzuk. (EKOALDE)
ATARRABIAKO edo hurbileko DENDAK,
Nafarroako zaldiki eta txahalkia, Oloriz Harategia
Arraina, Ostalaritzako kooperatiba
Fruta eta barazki batzuk, Garnacha Fruta denda
Ogia, Arrasate Okindegia
ECOLÓGICO; todas las verduras y hortalizas, huevo, legumbres, pasta, pollo, yogur, cereales, aceite y algunas frutas. (EKOALDE)
COMERCIOS DE VILLAVA o cercanos,
Ternera/Potro de Navarra, Carnicería Oloriz
Pescado, Cooperativa
Hostelería
Algunas frutas y verduras, Frutería Garnacha
Pan, Panadería Arrasate
ASTELEHENA LUNES |
ASTEARTEA MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA JUEVES |
OSTIRALA VIERNES |
BARAZKI,
PASTA ETA ARRAULTZ PUREA |
BARAZKI,
PASTA ETA ARRAIN PUREA |
BARAZKI,
ARROZA ETA DILISTA PUREA |
BARAZKI,
PATATA ETA
TXAHALKI PUREA |
BARAZKI, PATATA
ETA OILASKO PUREA |
PURÉ DE VERDURAS, PASTA Y HUEVO |
PURÉ DE VERDURAS, PASTA Y PESCADO |
PURÉ DE VERDURAS, ARROZ
Y LENTEJAS |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y TERNERA |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y POLLO |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
ASTELEHENA LUNES |
ASTEARTEA MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA JUEVES |
OSTIRALA VIERNES |
BARAZKI, PASTA ETA
ARRAULTZ PUREA |
BARAZKI,
OLO ETA
ARRAIN PUREA |
BARAZKI, KUS KUS ETA
TXITXIRIO PUREA |
BARAZKI,
PATATA ETA
TXAHALKI PUREA |
BARAZKI, PATATA
ETA OILASKO PUREA |
PURÉ DE VERDURAS, PASTA Y
HUEVO |
PURÉ DE VERDURAS, AVENA Y
PESCADO |
PURÉ DE VERDURAS, CUS CUS Y GARBANZOS |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y TERNERA |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y POLLO |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
ASTELEHENA LUNES |
ASTEARTEA MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA JUEVES |
OSTIRALA VIERNES |
BARAZKI,
ARROZA ETA ARRAULTZ
PUREA |
BARAZKI, PATATA
ETA ARRAIN PUREA |
BARAZKI, GARAGAR ETA DILISTA PUREA |
BARAZKI,
PASTA ETA TXAHALKI PUREA |
BARAZKI, PATATA
ETA OILASKO PUREA |
PURÉ DE VERDURAS, ARROZ
Y HUEVO |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y
PESCADO |
PURÉ DE VERDURAS, CEBADA Y LENTEJAS |
PURÉ DE VERDURAS, PASTA Y TERNERA |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y POLLO |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
ASTELEHENA LUNES |
ASTEARTEA MARTES |
ASTEAZKENA MIÉRCOLES |
OSTEGUNA JUEVES |
OSTIRALA VIERNES |
BARAZKI,
ARTATXIKI ETA ARRAULTZ
PUREA |
BARAZKI,
ARROZA ETA ARRAIN PUREA |
BARAZKI,
ARTATXIKI ETA BABARRUN
PUREA |
BARAZKI,
ARTATXIKI ETA ZALDIKI
PUREA |
BARAZKI, PATATA
ETA OILASKO PUREA |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y HUEVO |
PURÉ DE VERDURAS, ARROZ
Y PESCADO |
PURÉ DE VERDURAS Y GARBANZOS |
PURÉ DE VERDURAS, MIJO
Y POTRO |
PURÉ DE VERDURAS, PATATA Y POLLO |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
FRUTA |
ALMUERZOS
LUNES ASTELEHENA |
MARTES ASTEARTEA |
MIÉRCOLES ASTEAZKENA |
JUEVES OSTEGUNA |
VIERNES OSTIRALA |
FRUTA |
PAN OGIA |
FRUTA |
FRUTA |
PAN OGIA |
ELIKADURA OSASUNTSUA AMALURREN
Gure eskolaren helburu orokorra haurren garapen integraleko prozesu egokia bermatuko duten bitartekoak, esperientziak eta baldintzak lortzea da, eta garapen horretan funtsezkoa da elikadura osasungarria eta mantenugaietan aberatsa izatea.
Eskolan kalitatezko elikadura egokia eskaintzeko, sukaldaritzako profesional batzuk ditugu, egunero janaria in situ egiten dutenak, haien lanaren garrantzia ulertuta; izan ere, pertsona horiek prestatzen dute bizitza etapa garrantzitsuenean, lehen 3 urteetan, garatzeko eta hazteko unerik bizienean dauden haurrek jango dutena.
Jakiak ikasgela bakoitzeko jantokira iristen direnean, hezitzaileek eskolan bizi izandako une bat gehiago bezala ulertzen dute, horrek dakarren garrantzi guztiarekin, ez da tripa betetzea bakarrik, askoz gehiago da; izan ere, haurrek zapore eta testura berriak ezagutzen dituzte, ohiturak hartzen dituzte, une hori aurkikuntza eta plazer-une lasai gisa bizi dute, eta, gose eta asetasun seinaleak erakusten dituztenean, entzun eta errespetatu egiten dituztela ere sentitzen dute.
Dieta mediterraneoa gure elikaduraren oinarri gisa berreskuratzea, barazkiak, lekale eta zerealak (hobe integralak) eskolako menuan sustatzea eta animalia-jatorriko proteinaren kontsumoa murriztea garrantzi handikoa da kalitatezko elikadura osasuntsua izateko eta dietari lotutako gaixotasunei aurre egiteko, hala nola haurren obesitateari.
Gure menuan Nafarroan nagusiki modu arduratsuan eta jasangarrian ekoitzitako elikagairik onenak eskaintzen saiatuko da (ekoizleei bidezko prezioa ordainduz) eta gure eskolan kudeaketa publikoko eredu batekin sukaldatuak.
Eskola ez da inguruan gertatzen denaz aparte bizi; gaur egun badakigu nekazaritza eta abeltzaintza ekologikoak elikagai osasungarriak bermatzen dituela (toxikorik gabekoak), baina, gainera, gure lurzoruak, ura eta klima babesten dituzte, biodibertsitatea sustatuz, ingurumena kutsatu gabe eta klima-aldaketaren aurka zuzenean jardunez.
Konpromisoa hartzen dugu elikagai freskoetan oinarritutako menu bat eskaintzeko, sasoikoak, tokikoak, ekoizleek zuzenean hornituak eta, ahal bada, ekologikoak. Gure plateren osagaiak % 71 ekologikoak eta Nafarroakoak izango dira, eta % 29 Atarrabiako saltokietan erositakoak.
Otorduak egiterakoan, garrantzitsua da kontuan hartzea bai nutrizio-alderdiak (elikagai-multzoen kopurua, elikagaien erabilera-maiztasuna, digestibotasuna, etab.), bai alderdi sentsorialak (usainak, koloreak, testurak, zaporeak...), eta askotariko sukaldaritza-teknikak erabiltzea.
Alde horretatik, gure helburua da:
- Kalitatezko janaria ematea, bai nutrizioaren aldetik, bai higiene, zentzumen eta hezkuntza-irizpideen aldetik.
- Higiene, elikadura eta ohitura egokiak sustatzea, bai eta janarien alderdi sozialak eta bizikidetzakoak ere.
- Inguruko barietatea eta nortasun gastronomikoa sustatzea, gero eta elikagai fresko, sasoiko, tokiko, hurbileko eta ekologiko gehiago sartuz.
- Elikagaiak eta platerak identifikatzea, aurkitzea eta pixkanaka onartzea sustatzea, haurrak neurrian jateko plazeran heziz.
Eskolak elikadura osasuntsua, elikagarria eta segurua eskainiko du, eta haurrak erabakiko du zenbat jaten duen.
Oso garrantzitsua da haurren gose eta asetasun-seinaleak errespetatzea. MOEk pertzepziozko elikaduraren printzipioak jarraitzea gomendatzen du, jatera edo distraitzera behartu gabe. Gosea desberdina da haur eta zirkunstantzia bakoitzean. Jateko kantitate jakin baten itxaropenak familia zapuztu dezake, eta bazkaltzeko unea borroka bihur daiteke, gozamena izan beharrean. Horregatik, kantitate jakin batean zentratzea baino garrantzitsuagoa da aniztasuna, erabilgarritasuna eta etorkizuneko ohiturak ezartzea.
Bazkaltzeko uneak lasaia izan behar du, haurren autonomia sustatzen duena.
Janariaren kalitatea eta aniztasuna bultzatzen ditugu, ez kantitatea. Haurrak erabakitzen du zer jan behar duen. Ez da behartu behar.
Elikadura behar biologikoa da, eta plazer bat izatea nahi dugu, esperientzia positibo bat.
EN AMALUR ALIMENTACIÓN SANA
Para ofrecer una alimentación adecuada y de calidad en la escuela contamos con personas profesionales de cocina que elaboran in situ cada día la comida. Ellas preparan lo que van a comer unas criaturas que se encuentran en el momento más intenso de desarrollo y crecimiento de todas su vida, los primeros 3 años.
El objetivo general de nuestra escuela es, procurar los medios, experiencias y condiciones que garanticen un adecuado proceso de desarrollo integral de los niños y niñas, y en este desarrollo una alimentación saludable y rica en nutrientes es fundamental.
Una vez los alimentos llegan al comedor de cada aula, las educadoras lo entienden como un momento más de todos los vividos en la escuela, con toda la importancia que conlleva, no es solamente llenar la tripa, es mucho más; es que las criaturas vayan conociendo nuevos sabores y texturas, vayan adquiriendo hábitos, vivan ese momento como un momento tranquilo de descubrimiento, de placer y también sientan que son escuchadas y respetadas cuando muestran señales de hambre y saciedad,
Recuperar la dieta mediterránea como base de nuestra alimentación, potenciar las verduras y hortalizas, la legumbre y los cereales (mejor integrales) en el menú escolar, y también reducir el consumo de proteína de origen animal es de máxima importancia para tener una alimentación de calidad y saludable y hacer frente a enfermedades asociadas a la dieta como la obesidad infantil.
Nuestro menú intentará ofrecer los mejores alimentos, producidos de manera responsable y sostenible mayoritariamente en Navarra (apoyando así a las productoras y productores pagándoles un precio justo) y cocinados en nuestra escuela con un modelo de gestión pública.
La escuela no vive ajena a lo que ocurre alrededor, hoy en día sabemos que la agricultura y ganadería ecológicas garantizan alimentos saludables (libres de tóxicos), pero además, protegen nuestros suelos, el agua y el clima, promoviendo la biodiversidad, sin contaminar el medio ambiente y actuando de forma directa contra el cambio climático.
Nos comprometemos a ofrecer un menú basado en alimentos frescos, de temporada, locales, abastecidos directamente por las productoras y productores y a poder ser ecológicos, los ingredientes de nuestros platos serán en un 71% ecológicos y de Navarra y en un 29% comprados en comercios de Villava.
Para poder ofrecer estos alimentos, hemos contado con la asesoría e impulso del CPAEN (Consejo de la Producción Agraria Ecológica de Navarra) que mediante un convenio con el Departamento de Desarrollo Rural y Medio Ambiente nos ha acompañado en la modificación de nuestro menú.
A la hora de elaborar las comidas es importante tener en cuenta tanto aspectos nutricionales (número de grupos de alimentos, frecuencia de uso de los diferentes alimentos, digestibilidad, etc.) como aspectos sensoriales (olores, colores, texturas, sabores...), y proponer la utilización de técnicas culinarias variadas.
En este sentido, nuestro objetivo es:
- Proporcionar una comida de calidad, tanto desde el punto de vista nutricional como desde criterios higiénicos, sensoriales y educativos.
- Promover hábitos higiénicos, alimentarios y de comportamiento adecuados, así como también los aspectos sociales y de convivencia de las comidas.
- Potenciar la variedad y la identidad gastronómica de la zona, incorporando cada vez más alimentos frescos, de temporada, locales, de proximidad y a poder ser ecológicos.
- Fomentar la identificación, el descubrimiento y la aceptación progresiva de los diferentes alimentos y platos, educando a las niñas y niños en el placer de comer con moderación
La escuela ofrecerá comida sana, nutritiva y segura, y la criatura es la que decide cuánta cantidad come.
Es muy importante respetar las señales de hambre y saciedad de las niñas y niños. La OMS recomienda seguir los principios de la alimentación perceptiva, sin forzar a comer o distraer.
El apetito es diferente en cada niño, niña y circunstancia. La expectativa de una cantidad concreta de ingesta puede frustrar a la familia y hacer que el momento de la comida se convierta en una lucha en vez de en un disfrute. Por ello, más que centrarse en una cantidad concreta, es importante la variedad, disponibilidad y el establecimiento de los hábitos futuros.
El momento de la comida debe ser un momento tranquilo, en el que se fomente la autonomía de las niñas y niños.
Potenciamos la calidad y variedad de la comida, no la cantidad. El niño o la niña deciden cuanto va a comer. NO HAY QUE FORZAR.
La alimentación es una necesidad biológica y pretendemos que sea un placer, una experiencia positiva
No hay comentarios:
Los comentarios nuevos no están permitidos.